Dit blog wordt niet meer bijgehouden, klik hier voor het nieuwe Blog

zondag 6 maart 2011

Oud-president Chirac riskeert lange gevangenisstraf

Maandag 7 maart 2011 staat het proces tegen oud-president van Frankrijk Jacque Chirac op de Franse rol.. Chirac wordt ervan beschuldigd als burgemeester van Parijs niet bestaande banen bezorgd te hebben aan partijgenoten.
Chirac is hiermee de eerste Franse President in de geschiedenis die voor de rechtbank moet verschijnen van het land, waarvan hij eerder aan het hoofd stond.
De kans op veroordeling is in de regel niet zo groot, met voormalig Presidenten en premiers in andere landen. Denk aan Andreotti in Italië, die eerst tot 25 jaar cel werd veroordeeld voor een of ander duistere wandaad en later met het zelfde gemak werd vrijgesproken.
Toch zullen de tegenstanders en vijanden van Chirac, koningin Elizabeth II en mevr. Van Oranje Nassau en anderen, al zitten te gniffelen.
Zelf hoop ik natuurlijk, dat Chrac wordt vrijgesproken, omdat het een poging zal zijn van zijn politieke tegenstanders uit afgunst, om Chirac achteraf nog de grond in te boren. Chirac is wat mij betreft een excellente president geweest.
Een land, dat zijn eigen president veroordeelt tot een gevangenisstraf, komt nauwelijks voor. Het laatste land dat een oud President veroordeelde was Israël, waar oude President Katsav tot 8 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens seksueel misbruik van twee medewerkster. De veroordeling van Katsav is nog niet definitief. Hij kan nog in beroep en dan moet blijken of Israël de moed en de wil heeft om hun oud President ook echt op te sluiten.

1 opmerking:

Lex zei

Een oud-president moet hoe dan ook altijd veroordeelt kunnen worden en zijn straf ondergaan. Zelfs tijdens een ambtstermijn moet een president schendbaar zijn net als iedereen!

Een reactie posten